Friday, May 9, 2008

BERSIHKAN KUALI HITAM
Bahagian dalam kuali yang hitam agak sukar untuk dibersihkan.Untuk mengatasinya ambil 10 biji belimbing atau segenggam asam jawa dan rebus dalam kuali sehingga mendidih.Kemudian tutup kuali tersebut selama beberapa minit sebelum dicuci sperti biasa.

IKAN REBUS LAGI SEDAP

Masakan ikan rebus bergantung kepada cara merebusnya.Cuba cara ini untuk menambahkan kelazatan ikan rebus,masukkan asam keping dan ikan ke dalam periuk dan atur berselang-seli.
Kemudian masukkan sedikit garam,cuka makan dan tebu yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil-kecil.rebus dengan api yang perlahan tanpa memasukkan air pasti ikan rebus anda akan lebih lazat.

LEMBUTKAN DAGING

Memasak daging memang rumit.Kadangkala mengambil masa yang agak lama.Namun demikian, ada beberapa cara bagi menjimatkan masa.Caranya ambil beberapa kerat akar pandan, kemudian rebus akar pandan tersebut bersama daging selama setengah jam.Kemudian masak daging seperti biasa.Insya-Allah anda akan dapat nikmati daging seperti biasa.Selain itu merebus daging dengan tebu atau betik muda juga boleh melembutkan daging.

No comments: